Scena a na niej przemawiająca Pani.

20. Pleśnieński Smak” – poznaj wyniki konkursu

Konkurs kulinarny „Pleśnieński Smak” jest wydarzeniem towarzyszącym każdej edycji „Święta Owoców i Produktów Pszczelich”. W zasadzie przez lata był najważniejszym punktem programu kolejnych odsłon największego wydarzenia plenerowego w Gminie Pleśna. W niedzielę, 16 lipca po raz dwudziesty wybierano najlepsze smaki imprezy. Do konkursu przystąpiło 11 podmiotów.

WYNIKI KONKURSU
W kategorii „napoje, wina i nalewki” nie zarejestrowano zgłoszeń.

W kategorii „desery, ciasta, wypieki” Komisja przyznała następujące wyróżnienia:
I miejsce Stowarzyszenie KGW „Pełna Chata” w Szczepanowicach za ciasto „Letnie orzeźwienie”.
II miejsce Katrovia – kozy w sadzie, Artur Szumlański producent wyrobów z mleka koziego za malinową roladę serową z nutką limonki okraszoną pistacjami.
III miejsce KGW w Lichwinie za sernik na miodowym spodzie z kruszonką orzechową i konfiturą wiśniową.
Wyróżnienie KGW w Rychwałdzie za suflet ziemniaczany z frużeliną jeżynową.

W kategorii „potrawy domowe” Komisja postanowiła nagrodzić kolejno:
I miejsce KGW w Pleśnej za „Tulipanowy schabik”.
II miejsce KGW „Czerwone Korale” z Łękawicy za pierogi ze śliwką wędzoną z sosem miodowo-maślano-orzechowym.
III miejsce KGW w Rzuchowej za dorsza w sosie słodko-kwaśnym z warzywami.
I wyróżnienie Pasieka „Janowice” Wiesław Skruch za korniszony w zalewie octowo-miodowej.
II wyróżnienie KGW w Kończyskach „Otwarte Serca” za gołąbki w liściach winogron z sosem winogronowym.
II wyróżnienie KGW w Świebodzinie za „Ser świebodziński”.
III wyróżnienie KGW w Janowicach za zapiekane tarte ziemniaki z boczkiem po janowicku.

SKŁAD OSOBOWY KOMISJI
Przewodniczący – Eugeniusz Tadel z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Tarnowie.
Członkowie:
Krzysztof Bujak – właściciel restauracji „Wino i Żarełko u Bujaka” w Tarnowie,
Michał Kubicz – radny Gminy Pleśna
Elżbieta Kędzior – przedstawiciel Urzędu Gminy Pleśna.
Sekretarz – Jolanta Zych z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Tarnowie.

Dokonując oceny, Komisja kierowała się następującymi kryteriami:
– oryginalność receptury,
– smak potrawy,
– nawiązanie do lokalnej tradycji (w składzie owoce i/lub miód),
– estetyka podania.

Wszyscy uczestnicy konkursu zostali uhonorowani dyplomami i nagrodzeni. Nagrody w konkursie ufundowali organizatorzy: Centrum Kultury w Pleśnej oraz Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Karniowicach. Wszystkim uczestnikom i laureatom konkursu gratulujemy inwencji, poczucia smaku i dziękujemy za zaangażowanie w przygotowanie produktu oraz sam udział w konkursie.

Zapraszamy do obejrzenia galerii fotograficznej z konkursu.
(fot. E. Tadel, „Czuły Kadr” K. Hajduga)